Uvedení nové knihy Vladimíry Jakouběové Z babiččiny zahrádky do dědova sklípku

Kniha Z babiččiny zahrádky do dědova sklípku vznikla na přání mých kolegů, kterým bylo líto, že jsem ve své první knize V babiččině kuchyni od Tří králů do Vánoc, která vyšla v roce 2009, nevěnovala dostatečnou pozornost přípravě alkoholických nápojů. A protože v mé rodině, podobně jako v mnoha jiných, byl alkohol vždy považován za lék, spojila jsem recepty na podomáckou přípravu alkoholu s moudrostmi našich babiček a dědů, kteří věděli, jak alkohol ve spojení s dary přírody – ovocem a bylinami, může pomoci při léčení různých neduhů. Recepty na léčivé nápoje, které v knize uvádím, nejsou ověřenými návody na léčení nemocí. Jsou sebrány ze záznamů v kronikách, ze starých herbářů, ze zápisů z ústního podání a z receptů, které si zapisovaly moje prababička Františka Hejnová, babičky Ema Berglová a Olga Ježková, maminka Zlata Berglová a teta Heda Ogocká. Jedná se o doklady toho, co všechno naši předkové k domácímu léčení užívali.
Titulní strana knihy